Cake jambon-reblochon

cake jambon reblochon tranches - © Chloé Chateau

Cake jambon-reblochon – © Chloé Chateau

The recipe is presented in English at the bottom of the page.

Pour changer un peu du traditionnel cake au gruyère ou aux olives, je vous propose cette semaine un délicieux cake au jambon et au reblochon.

300g de farine

6 oeufs

250g de jambon (en dés)

250g de reblochon

1 sachet de levure

1 verre de lait

1 verre d’huile d’olive

50g gruyère râpé

Préchauffer le four à 180°C.

Dans un saladier mélanger la farine et la levure. Ajouter les oeufs un à un en fouettant pour ne pas laisser de grumeaux. Ajouter le lait, l’huile d’olive, bien mélanger et assaisonner à votre convenance (sel, noix de muscade…).

Dans un moule anti-adhésif (si le moule n’est pas anti-adhésif, utiliser du papier de sulfurisé ou bien beurrer le moule avant de le saupoudrer de farine), verser l’appareil à cake. Répartir le jambon et le reblochon coupés en petits dés. Recouvrir l’appareil de 50g de gruyère rapé environ et enfourner pour 50 minutes.

* Suggestion de vin : un blanc sec léger, comme un Pinot blanc d’Alsace. 

cake jambon reblochon - © Chloé Chateau

Cake jambon-reblochon – © Chloé Chateau

Ham and reblochon cake

300g of white flour

6 eggs

250g of ham cubes

250g of reblochon cheese

1 teaspoon of baking powder

1 small glass of milk

1 small glass of olive oil

50g grated cheese

Preheat the oven to 180°C

In a large bowl, mix the flour and the baking powder. Add the eggs one by one and mix with a whisk until there is no more lumps. Add the milk, then the olive oil, and whisk. Season to your taste (salt, nutmeg…).

Pour the mixture in an anti-adhesive mould (if you have a regular mould, you can use greaseproof paper or butter the mould and sprinkle it with flour). Spread the ham and reblochon cut in cubes. Sprinkle the whole preparation with the grated cheese and place it in the oven for 50 minutes.

* Wine suggestion: a light dry white wine, like a white Pinot from Alsace.