Flans de poireau au chèvre

Flans de poireau au chèvre - © Chloé Chateau

Flans de poireau au chèvre – © Chloé Chateau

The recipe is presented in English at the bottom of the page. 

Pour une douzaine de mini-flans :

Préparation : 15 minutes

Cuisson : 20 minutes

6 oeufs

15cl de crème fraîche

2 blancs de poireaux ou 1 poireau entier

Muscade

Sel

1 chèvre bûche blanc (ou 1/2 kiri par flan)

Préchauffer le four à 180°C.

Dans un saladier, casser les oeufs et les mélanger avec la crème fraîche et un peu de noix de muscade et de sel.

Découper les blancs de poireaux en petits morceaux et les ajouter au mélange.

Répartir l’appareil dans des moules à muffins en les remplissant aux 3/4. Ajouter une rondelle de chèvre par-dessus l’appareil dans chaque moule à muffin.

Enfourner pour une demi-heure. Les flans vont gonfler comme de petits soufflés et retomberont une fois sortis du four. Attendre quelques instants qu’ils refroidissent un peu avant de les démouler.

* Suggestion de vin : un blanc de Touraine léger.

Leek and goat cheese flan - © Chloé Chateau

Leek and goat cheese flan – © Chloé Chateau

Leek and goat flan

Makes around 12 mini-flans.

Preparation time: 15 minutes

Cooking time: 20 minutes

6 eggs

15cl sour cream

2 leek whites or 1 whole leek

Nutmeg

Salt

1 white log goat cheese (or half a Kiri cheese per flan)

Preheat the oven to 180°C.

In a large bowl, break the eggs and mix them with the sour cream. Add nutmeg and salt to taste.

Cut the leek whites in thin pieces and mix it with the eggs and cream.

Dispose this mixture in a muffin pan. Make sure you do not fill them more than 3/4. Add a slice of goat cheese on top of each mould.

Cook for 20 minutes in the oven. The flans will swell like little soufflés but they will fall once they get off the oven. Allow the flans to cool for a few minutes before removing them from the moulds.

* Wine suggestion : a light Touraine white wine.