Cake cabillaud-poireau de Clarisse

Cake cabillaud-poireau de Clarisse – © Chloé Chateau

Cake cabillaud-poireau de Clarisse – © Chloé Chateau

The recipe is presented in English below the French version. 

Pour 6 personnes

Préparation : 30 minutes

Cuisson : 45 minutes

3 œufs

150g de farine

1 sachet de levure

10cl d’huile

12,5cl de lait

100g de gruyère râpé

200g de filet de cabillaud

150g de poireaux

1 cuillerée à soupe d’huile d’olive

½ cuillerée à café de curry

20g de beurre

10cl d’eau

Sel, poivre

Préchauffer le four 180°C.

Faire saisir les filets de cabillaud a la poêle bien chaude avec 1 cuillerée à soupe d’huile d’olive, ajouter le curry et réserver.Faire revenir les poireaux coupés en lamelles dans la même poêle avec le beurre et l’eau pendant 10 minutes. Saler, poivrez et réserver.

Dans un saladier, travailler au fouet les œufs, la farine et la levure et incorporer petit à petit l’huile et le lait. Ajouter le gruyère râpé ainsi que le cabillaud et les poireaux et mélanger. Verser le tout dans un moule et enfourner pour 45 minutes.

Déguster tiède ou froid, avec de jeunes pousses de salade par exemple. 

Clarisse's cod and leek cake - © Chloé Chateau

Clarisse’s cod and leek cake – © Chloé Chateau

Clarisse’s cod and leek cake

Serves 6

Preparation time: 30 minutes

Cooking time: 45 minutes

3 eggs

150g flour

1 tsp baking powder

10cl oil

12.5cl milk

100g grated cheese

200g cod fillet

150g leeks

1 tbsp olive oil 

½ tsp curry

20g butter

10cl water

Salt, pepper

Preheat the oven to 180°C.

Cook the cod fillets in a hot frying pan with 1 tbsp of olive oil, add the curry, and keep on the side. In the same pan, cook the chopped leeks with butter and water for 10 minutes. Add salt and pepper and keep on the side.   

In a large bowl, whisk the eggs, flour and baking powder then add little by little the olive oil and milk. Add the grated cheese, then the cod and the leeks and mix everything together. Pour the mixture in a cake mould and put in the hot oven for 45 minutes. 

This cake can be eaten warm or cold, with baby lettuce leaves, for instance.