Tomates cocktail et chantilly au basilic

Tomates cocktail et chantilly au basilic - © Chloé Chateau

Tomates cocktail et chantilly au basilic – © Chloé Chateau

The recipe is presented in English below the French version. 

Préparation : 15 minutes + 15 minutes pour la chantilly au moins une heure avant.

1 siphon à chantilly (personnellement je n’ai pas réussi à faire monter la chantilly au basilic sans siphon)

Tomates cocktail, 2-3 par personne (il est beaucoup plus difficile de doser la chantilly dans des tomates cerise)

1 cuillerée à soupe d’huile d’olive

20 belles feuilles de basilic

20cl de crème liquide très froide

Sel, poivre

Compter 5-6 bouchées par personne s’il y a d’autres bouchées apéritives de présentées. L’avantage de ces petites tomates est qu’elles sont assez bon marché tout en étant très jolies à présenter.

Préparer la chantilly au basilic une heure avant (30 minutes avant de servir au grand maximum). Laver les feuilles de basilic et les mixer une à deux minutes avec l’huile d’olive, la crème liquide et du sel. Si nécessaire, passer la préparation au chinois et remplir le siphon. Secouer vigoureusement et placer au réfrigérateur pour une heure.

Rincer et couper les tomates cocktail en deux et les vider de la pulpe. Les réserver en attendant que la chantilly soit prête. Quand l’apéritif est prêt à être servi, secouer de nouveau vigoureusement le siphon et remplir chaque demi-tomate d’un peu de chantilly. Servir immédiatement.

Cocktail tomatoes with basil Chantilly - © Chloé Chateau

Cocktail tomatoes with basil Chantilly – © Chloé Chateau

Cocktail tomatoes with basil Chantilly

Preparation time: 15 minutes + 15 minutes for the chantilly (to prepare at least an hour before)

1 whipped cream siphon (I dit try without it but I did not succeed in making the Chantilly)

Cocktail tomatoes, 2-3 per person (easier to fill with Chantilly than Cherry tomatoes)

1 tbsp olive oil

20 large basil leaves

20cl single cream, very cold

Salt, pepper

Allow 5-6 bites per person if there are other kind of appetizers. This little tomatoes are cheap enough to make something nice and not too expensive.

Prepare the basil Chantilly at least an hour before serving (30 minutes is the very least). Wash the basil leaves and mix them 1 to 2 minutes with the olive oil, the single cream, and salt. If needed, sieve the preparation before putting it in the siphon. Shake vigorously before putting it in the fridge for an hour.

Rinse and cut the cocktail tomatoes in half and remove the pulp. Keep them in the fridge until you are ready to serve then. Vigorously shake the Chantilly before putting a bit of it on each half-tomatoe. Serve immediately.